Gezi Nasıl Planlanır?

Geçen hafta bir arkadaşım aradı ve Eylül ayında Avrupa’da bir gezi planlamak istediğini ama nereye gideceğini, nasıl planlayacağını bilemediğini söyledi. Koronadan beri hiçbir gezi planlamamış ben, çok büyük bir hevesle onun gezisi için fikirler verirken ve bilet ve kalacak yer araştırırken buldum kendimi. Ne kadar da özlemişim gezi planlaması yapmayı. Sonra yıllar önce yazdığım bu yazı geldi aklıma, sizinle de paylaşmak istedim. 

Bir gezinin en önemli ve en zor işi o geziyi planlamaktır. İnsanın günlerini alır, çıldırtır ama uçağa bindiğinde geziyi çok iyi planlamanın verdiği rahatlık çok başkadır. Zaman zaman hiç planlamadan sadece uçak / otobüs biletimi aldığım ve kalacak yerimi ayırttığım gezilerim de oldu ama planlı geziler kesinlikle en güzeli. 

Bir öğrenci olarak nasıl gezilerimi planlıyorum, nelere dikkat ediyorum size anlatmaya çalışacağım. Tabii ki gezilerim genel olarak Avrupa ülkelerine olduğu için çok daha spesifik bir yazı olacak.

NEREYE GİDECEĞİNİZE KARAR VERİN

Bazen uzuun zamandır çok gitmek istediğiniz bir yer olur, bazen bilet fiyatlarına bakar hangisi ucuzsa onu alırsınız, bazen de gitmek istediğiniz tarihlere en çok orası uyar. Öncelikle gitmek istediğiniz tarihler ve yer uyuşuyor mu ona bakmanız lazım. Mesela kuzey ışıklarını izlemek istiyorsanız yaz aylarında gitmemelisiniz. Bir de gezinizin türüne karar vermek önemli. Kültür gezisi istiyorsanız ayrı yerler, yok ben çadır kurayım doğanın içinde olayım hiking yapayım diyorsanız ayrı yerler dikkatinizi çeker.

London Undergrounds tickets and one euro with iPhone tickets screen that shows plane tickets.

BİLET ARAŞTIRIN

Bilet fiyatlarına göre gideceğiniz yeri belirlemediyseniz gideceğiniz yerin uzaklığına göre otobüs, uçak, tren veya gemi biletlerine bakmakta sıra. Eğer Avrupa’daysanız ve yine Avrupa’da bir yere gitmek istiyorsanız otobüs olarak en uygunu kesinlikle FlixBus (Ucuz olmasının yanında internette biraz araştırırsanız hemen %10-%20 indirim kodları bulabilirsiniz.). Bir başka seçeneğiniz ise Eurolines. Baltık ülkeleri arasında seyahat edecekseniz de Ecolines’ı tercih edebilirsiniz. İskandinav ülkelerinde yine FlixBus kullanabilirsiniz ama Finlandiya’da bu firma yok, o yüzden Onnibus’ı kullanmalısınız. Tren genellikle otobüsten çook daha pahalı olduğu için ben zorunda kalmadıkça tercih etmiyorum o yüzden bir önerim olamayacak ancak Almanya’da FlixBus’ın FlixTrain’ini tercih edebilirsiniz. Almanya içerisinde FlixTrain bazen FlixBus’tan bile ucuz olabiliyor. Uçak olarak kesinlikle Ryan Air ya da Wizz Air. Ama bu havayolu şirketlerinde bilet aldıktan sonra mutlaka online check-ini zamanında yaptığınıza, biletinizi bastırdığınıza ya da telefonunuza indirdiğinize, valiz haklarınızın neler olduğuna ve ölçülerine dikkat etmelisiniz. Çünkü ikisi de low cost şirket olduğu için açıkçası sizden para koparmaya çok meraklılar. Her şeyi doğru yapın ki bileti gerçekten ucuza getirmiş olun. Son olarak Avrupa ile İskandinav ülkeleri veya Baltık ülkeleri arasında, aynı şekilde İskandinav ülkeleri ve Baltık ülkeleri arasında seyahat ediyorsanız kesinlikle cruise gemilerini tavsiye ederim. Çok uygun fiyatlı ve keyifli oluyor.

KALACAK YER BULUN

Aslında ben bilet araştırma ve kalacak yer bulma işini genelde aynı anda yapıyorum. Çünkü bazen ucuza bilet bulsanız da kalacak yerler o kadar pahalı oluyor ki pahalı bileti bulduğunuz yer size daha uyguna gelebiliyor. Ben kalacak yer için asla bir siteye bakarak yetinmiyorum. Öncelikle booking.com’a bakarak başlıyorum. Sonra hotels.com’a bakıyorum ve ikisinde de uygun bulduğum ve beğendiğim yerleri internette aratıyorum kendi siteleri var mı diye çünkü bazen kendi sitelerinde daha uygun oluyor. Sonra airbnb’ye bakıyorum. Airbnb çok tanınmadığı zamanlarda kesinlikle otellerden daha ucuza geliyordu, ama şimdi çoğunlukla daha pahalı. Eğer gerçekten uygun ve güzel bir yer bulamıyorsam gözümü karartıp hostel de bakıyorum, hostelword.com’dan ve booking’den.

Two travelers with their backpacks are entering a hotel to stay in.

GEZİLECEK YERLERİ BULMA

Gideceğim şehirde kesinlikle görmem gereken yerlerin listesini çıkartıyorum. Diyeceksiniz ki bu listeyi nerden buluyorsun, internette Türkçe ve İngilizce (Başka dil bilsem o dilde de bakıcam o derece ayrıntıcılık benimki) bloglara, gezi sitelerine ve turlara bakıyorum acaba nerelere götürüyorlar diye. Sonra bir düşünüyorum ben buraları görmek istiyor muyum? Sonra yine bu araştırmalarım sonucu daha az gidilen, her yerde bulamadığım yerlere bakıyorum. Hangilerine gitmek istiyorsam bir liste yapıyorum. Kaldığım yere göre listeye yazdığım her yere haritadan bakıp kaç günüm varsa yakınlıklarına göre gidilecek yerleri gruplandırıyorum gün gün. Tabi zamanımın yetmeyeceğini düşündüklerim de yedekler listesine gidiyor.

YEME / İÇME YERLERİ

İnsan bir şehre gider de o şehrin meşhur yemeklerini yemeden, içeceklerini içmeden dönebilir mi? Dönemez. O şehrin nesi meşhur, nerede yenir nerede içilir yine canım internet yardımımıza koşuyor. Tabi menülerini paylaşan yerler candır paylaşmıyorsa yedek listesinde yerini alır. Özellikle lokallerin takıldığı yerleri bulup oralarda takılmayı çok seviyorum. Bunun için de genelde orda daha önce uzun süre bulunmuş, ya da direk orada yaşayan arkadaşlarıma sormak en iyisi oluyor.

A luggage and the stuff a person put inside it for travel.

YANINA ALINACAKLAR

Yanına ne alacağına en doğru karar verme yöntemi bileti alır almaz liste yapmaya başlamak. Sonra defalarca listenin üzerinden geçip gerçekten ihtiyacın olup olmadığını sorgulamak. Kalacağın yere göre yanına alacakların değişiklik gösterir. Örneğin Baltık ülkelerinde genelde çarşafını yanında götürmen gerekiyor, onlardan kiralamanın bir ücreti var ya da bir hostelde kalıyorsan saç kurutma makineni yanında götürmen gerekebilir veya yanına dolap kilidi alman gerekebilir. Yanınıza mutlaka ağrı kesici, alerji ilacı gibi lazım olabilecek ilaçları alın. Pasaport / Kimlik gibi şeyleri yazmıyorum bile, zaten uzattığım bu yazı hiç bitmez sonra.

Bu altı adımın sonunda gezinizi her şeyiyle planladınız. Şimdi keyifli bir gezi sizi bekliyor!

Yorum bırakın

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close